2018. aug 13.

Gender

írta: Katalin Weith
Gender

genderjpeg.jpg

Fogy a magyar lakosság, nem szülnek a nők, minden második házasság válással végződik, egyre több a szingli, a férfiak jelentős része munkanélküli, nő a nemek közti egyenlőtlenség stb… Ezek a társadalmi gender problémáink dióhéjban. Van teendő bőven ezen a területen (is), hiszen jelentős átalakuláson megy át napjainkban a férfiak és nők szerepvállalása világszerte. A kormány mégis úgy látja, minek egyáltalán az egész gender kérdés. Egyszerűen töröljük el a témát úgy, ahogy van, akkor megszűnik minden ezzel kapcsolatos probléma, és egyébként is, egyszerűen szüljenek a nők és kész.

A genderrel kapcsolatos kutatások és tevékenységek több tudományterületen elterjedtek, így még inkább érthetetlen a felvetés, hiszen mi fog történni azzal a több ezer férfival és nővel, akiknek a munkája a nemek társadalmi szerepvállalásához kötődik.

Az elmúlt években több irreálisnak tűnő intézkedés ütötte fel a fejét, ami annyira nonszensz, hogy elgondolkodtató, talán mégsem véletlen, hiszen jelentős hasonlóság ismerhető fel a metódusokban. A gender téma mém-ként terjedt az utóbbi időben, kapcsolva a fogalmat a CEU-hoz, mint ennek a mételynek a melegágya. A CEU botrány megosztotta a társadalmat, a jelenlegi szürreális felvetés pedig továbbgörgeti a jól bevált feszültségkeltést, amivel ismét egymásnak ugrasztja a liberális és nemzeti értékeket képviselő véleményformálókat és követőiket. A sorosozás folytatódik, csak most átkereszteltük genderezésre…

Mikor fogunk fölülemelkedni az eltorzult ellenségképzésen és átgondolni, hogyan teremthetünk egységes, erős nemzetet? A hatalomgyakorlás művészete a valódi értékteremtésben rejlik, ahol férfiak és nők egymás iránti tisztelete szabadon választott és nem elvárás alapon történik. “Dum spiro, spero!” (Amíg élek, remélek!)

Weith Katalin

Szólj hozzá

politika férfi gender Soros CEU