2018. aug 04.

A MI Hír TV-nk

írta: Katalin Weith
A MI Hír TV-nk

hir-tv-logo.png

Tegnap a hírcsatornák között kapcsolgatva, hirtelen déjá vu érzésem támadt. Rég nem látott arcok egy asztalnál a stúdióban, ugyanaz a stílus és tartalom, mint három évvel ezelőtt. Nem mondom, hogy nem fért rá a csatornára egy rendesebb generál, de akkor már legalább igazi megújulással lepték volna meg a nagyérdeműt. Talán majd szeptembertől, ahogy beharangozták a teljes műsorstruktúra váltást, bár az a gyanúm, hogy amire én várok, az jó ideig nem lesz látható egyetlen hazai TV csatornán sem.

“Ez itt most újra nemzeti TV a polgári nézőközönség számára” – hangzik el az élő interjúban a megosztó mondat. Azután folytatódik még a mai nap is a különböző meghívott “jobboldali” média képviselők körében a felmérés; vajon ki mit gondol erről a hirtelen váltásról. “Hazajöttünk” hangzik valaki szájából, aztán élesebb kritikák is megfogalmazódnak a liberális média szereplők korábbi munkájáról. Ennek pont a fordítottja volt hallható minden este az elmúlt években ugyanitt azokkal kapcsolatban, akik most az ő székeikben ülnek. Tragikomikus, semmi nem változott csak a szereplők, ahogy kinn, úgy benn…

Elmosódik a kép, eltompul a hang és beindul a fantáziám. Elképzelem Kálmán Olgát és Földes Kovács Andreát egy stúdióban (egy időben), ahogy beszélgetnek Kocsis Mátéval (FIDESZ) és Tóth Bertalannal (MSZP) a következő hónapok legégetőbb teendőiről. Intelligensek, sziporkázóak, okosak, amilyenek egyébként mindketten (mind négyen) tudnak lenni, amikor a legjobb formájukat hozzák. Azon túl, hogy nem lenne egyhangú a műsor, egyből duplájára nőne a nézettség, ezzel együtt megugrana a reklámbevétel, amiből egyre nívósabb műsorok készülhetnének.

Már csak azért is megfontolnám ezt a ma még utópisztikusnak tűnő műsorszerkesztést, mert időszerű lenne valami újat, nem szokványosat mutatni a nézőknek. A politikusok pártállástól függetlenül a MI voksaink birtokában, MInket képviselnek a Parlamentben, vagyis adott a közös realitás, amire remekül lehetne alapozni a hírműsorokat. A konstruktív vitákból pedig kiváló megoldási javaslatok születhetnek, melyek megoldják a társadalMI problémákat. Ha jobb és baloldali politikusok végre leülnének a nyilvánosság előtt egymással beszélgetni, igazán nagyot lépnénk egy új politikai kultúra megteremtése felé, amire ennek az országnak ma nagyobb szüksége van, mint egy falat kenyérre.

Az előre elkészített PR cikkeket (X) jellel szokták jelölni az írás alján, jobb oldalon. Ebből tudja az olvasó, hogy amit olvas, nem a valóság, hanem annak habos-babos, túlszínezett, szubjektív változata, hiszen az írta, akiről szól a cikk. A Hír TV számomra egy (X)-es csatorna volt az elmúlt három évben és sajnos úgy tűnik, hogy az is marad a következő háromban is… Azért még szeptemberig reméljünk, mert a remény (és az én idealizmusom) hal meg utoljára…

Weith Katalin

Szólj hozzá

média politika hír tv Fidesz Kálmán Olga Kocsis Máté Tóth Bertalan Földes Kovács Andrea