2020. ápr 03.

LEGYŐZNI önmagunkat és a vírust

írta: Katalin Weith
LEGYŐZNI önmagunkat és a vírust

koronavirus.jpg

Vajon minek kell még jönnie, hogy felébredjünk? Fenyegetett már a terrorizmus, a migráció, most itt van a világméretű vírusjárvány, és még mindig nem elég a figyelmeztetés. Nem elég, hogy megértsük, most nem politikára van szükség, hanem együttműködésre. Amikor válsághelyzet van, akkor nincs jelentősége a pártpolitikának, mert jelenleg a vírus ideológiától függetlenül öl. Ebben a rendkívüli helyzetben a probléma kezelése mindent felül kell, hogy írjon.

Igenis krízishelyzetet csak autokratikusan, megfelelő protokoll mentén lehet kezelni, akár egy vállalatról, akár egy országról van szó, mondom ezt a demokrácia élharcosaként. Válságstratégiával és operatív tervvel minden vállalatnak rendelkeznie kell, nemhogy egy országnak, ebben az esetben ez már biztonságpolitikai kérdés. Békeidőben a válságstratégia a fiók mélyén nyugszik, ahonnan bármikor elővehető és azonnal bevethető.

A válságkezelést minden esetben egyetlen vezető irányíthatja, és mindenkinek az ügy érdekében a keze alá kell dolgozni, ebben a helyzetben még az ellenzéknek is. Ellenkezőleg csak eluralkodik a pánik és a káosz. Ehhez persze teljes bizalomra és tiszteletre van szükség, amit a vezetőnek ki kell érdemelnie.

Egy valódi államférfi/nő bizalmat élvez és felhatalmazást kap, hogy a válsághelyzetben teljes felelősséget vállalva az ország, a kialakult krízisállapot élére álljon. Ez esetben elvárható tőle, hogy teljes részletességgel ismertesse az őt felhatalmazó állampolgárokkal a válságkezelő stratégiát, állítson fel egy Operatív Csapatot, amibe vonja be a parlamenti ellenzék képviselőit és a polgármestereket is. Adjon feladatot mindenkinek hozzáértési alapon, mert ezzel járulhat leginkább hozzá az ország érdekében a helyzet megnyugtató kezeléséhez. Ha mindenki tudása és képessége szerint cselekszik a rá bízott területen, akkor nagyobb az esély, hogy kiiktathatók az ebben a helyzetben még inkább fölösleges és értelmetlen politikai csatározások.

Azonban egy államférfi van annyira bölcs és előrelátó, hogy előzetesen lefekteti azokat a kritériumokat, melyeket semmi módon nem szeghet meg, mert ha ez előfordul, akkor azonnal felfüggesztésre kerül nem csak a rendeleti kormányzási felhatalmazása, hanem lemondásra is kényszerül, mint miniszterelnök. Az e célból elkészített dokumentum szükség esetén az Alkotmánybíróság hatáskörében léptethető életbe. Ez tud féket és egyensúlyt tartani a hatalom számára egy kialakult rendkívüli állapotban. Az átmeneti válsághelyzetben fel kell függeszteni a törvénykezést, csak a válság felszámolásához kapcsolódó szükséges rendeletek megalkotása történhet ebben az időszakban.

Ha ez így történne, akkor mindenkinek kötelessége lenne azt kérdezni: Miben segíthetek Miniszterelnök úr? De szép is lenne!

Weith Katalin

Szólj hozzá

járvány pandémia koronavírus COVID-19